Sâmbăta asta (20 octombrie) , câțiva dintre tranziționiștii timișoreni au participat la primul exercițiu/experiment de grădinărit urban și permacultură din Timișoara (din câte știm noi e primul, dacă știți voi că s-a mai întâmplat, dați-ne de știre!).
S-a întâmplat la grădinița Waldorf din Timișoara, lângă locul de joacă, într-un loc în care erau deja plantați niște copăcei fructiferi pe care am încercat să-i integrăm în design.
Ziua am ales-o pentru că oricum aveau loc activități de curățare a grădinii, la care au fost chemați părinții copiilor ce merg la Waldorf, astfel am avut ajutor și din partea lor și a unei părți a personalului grădiniței.

Deși am făcut câteva schițe de design dinainte, până la urmă designul final în formă de mandala l-am conceput la fața locului. Grădina rezultată e în formă circulară (unii ar zice că are formă de pizza) , cu o potecă principală pe care se intră și se poate ajunge în partea cealaltă a grădinii; în centru Irma cu ajutoarele ei a făcut o spirală pentru ierburi aromatice (herb spiral); din centru mai pornesc 5 raze, poteci în formă de gaură de cheie (heyhole) ce facilitează accesul la mai toate părțile straturilor. Din exterior mai pătrund câteva poteci mici pentru accesul din partea opusă. Un mare avantaj al straturilor în formă de gaură de cheie (keyhole beds) e acela al optimizării spațiului de plantat, prin minimizarea spațiului dedicat potecilor.
Ca materiale, am folosit:
- multe cutii de carton obținute de la un supermarket din apropiere. I-am rugat să ne păstreze cutiile mari timp de câteva zile, apoi le-am luat.
- tocătură de lemne și frunze. Am vorbit cu cei de la parcuri să ne aducă câțiva metri cubi – ei ar fi aruncat tocătura afară din oraș, deci nu a fost nici o problemă să o aducă la grădiniță, mai ales că parcul e chiar alături
- frunze adunate tot de cei de la parcuri – câțiva metri cubi, din care o mare parte au rămas nefolosite. Începuseră deja să se composteze, deci până în primăvară probabil că va fi o grămadă mare de compost în locul frunzeleor rămase.
- unelte de grădinărit pe care le are grădinița în dotare













Dacă sunteți curioși despre tehnica folosită (sheet-mulching sau lasagna-mulching) puteți citi aici [en]. Despre proiectarea unei grădini folosind tehnici și modele de permacultură, recomand articolul de aici [en], un fragment din cartea Grădina Gaiei de Toby Hemenway.
Mai multe poze de la clacă puteți vedea aici.
Foarte interesanta ideea cu staturile de carton peste rizomii de pir. Multumesc.Tuturor ne da de cap pirul, desi de curind am citit in Formula As despre beneficiile pirului in sanatate. Succes.
Da, sperăm să funcționeze pe termen cât mai lung :)