Permacultură la grădinița Waldorf

permacultura14

Sâmbăta asta (20 octombrie) , câțiva dintre tranziționiștii timișoreni au participat la primul exercițiu/experiment de grădinărit urban și permacultură din Timișoara (din câte știm noi e primul, dacă știți voi că s-a mai întâmplat, dați-ne de știre!).

S-a întâmplat la grădinița Waldorf din Timișoara, lângă locul de joacă, într-un loc în care erau deja plantați niște copăcei fructiferi pe care am încercat să-i integrăm în design.

Ziua am ales-o pentru că oricum aveau loc activități de curățare a grădinii, la care au fost chemați părinții copiilor ce merg la Waldorf, astfel am avut ajutor și din partea lor și a unei părți a personalului grădiniței.

schita design DSC_0941
una din schițele inițiale. A ieșit cu totul altfel :)

Deși am făcut câteva schițe de design dinainte, până la urmă designul final în formă de mandala l-am conceput la fața locului. Grădina rezultată e în formă circulară (unii ar zice că are formă de pizza) , cu o potecă principală pe care se intră și se poate ajunge în partea cealaltă a grădinii; în centru Irma cu ajutoarele ei a făcut o spirală pentru ierburi aromatice (herb spiral); din centru mai pornesc 5 raze, poteci în formă de gaură de cheie (heyhole) ce facilitează accesul la mai toate părțile straturilor. Din exterior mai pătrund câteva poteci mici pentru accesul din partea opusă. Un mare avantaj al straturilor în formă de gaură de cheie (keyhole beds) e acela al optimizării spațiului de plantat, prin minimizarea spațiului dedicat potecilor.

Ca materiale, am folosit:

  • multe cutii de carton obținute de la un supermarket din apropiere. I-am rugat să ne păstreze cutiile mari timp de câteva zile, apoi le-am luat.
  • tocătură de lemne și frunze. Am vorbit cu cei de la parcuri să ne aducă câțiva metri cubi – ei ar fi aruncat tocătura afară din oraș, deci nu a fost nici o problemă să o aducă la grădiniță, mai ales că parcul e chiar alături
  • frunze adunate tot de cei de la parcuri – câțiva metri cubi, din care o mare parte au rămas nefolosite. Începuseră deja să se composteze, deci până în primăvară probabil că va fi o grămadă mare de compost în locul frunzeleor rămase.
  • unelte de grădinărit pe care le are grădinița în dotare
permacultura1
viitoarele poteci și formele stratului sunt marcate cu cartoane
permacultura2
am scos pământul din poteci, cu iarba cu tot si am pus pamantul acolo unde urmeaza sa fie straturile
o spirală pentru ierburi aromatice în centru
o spirală pentru ierburi aromatice în centru
punem cartoane în poteci
punem cartoane în poteci
udam bine cartoanele, ca să prindă forma terenului
udam bine cartoanele, ca să prindă forma terenului
spirala de ierburi e aproape gata
spirala de ierburi e aproape gata
doua straturi de carton peste pămanatul cu rizomi de pir, pentru a-l împiedica să crească în sus. În jurul spiralei "pavăm" poteca pentru a face locul mai stabil.
doua straturi de carton peste pământul cu rizomi de pir, pentru a-l împiedica să mai crească. În jurul spiralei “pavăm” poteca pentru a face locul mai stabil.
apoi iarba semi-compostată și niste frunze
apoi iarba semi-compostată și niste frunze
tocatură de lemne
tocatură de lemne
permacultura11
tocatura de lemne atât pe straturi cât și in poteci, totul udat din abundență
și un strat gros de frunze care deja începuseră să se composteze, erau fierbinți și ieșeau aburi când le scoteam din grămada mare
și un strat gros de frunze care deja începuseră să se composteze, erau fierbinți și ieșeau aburi când le scoteam din grămada mare
acoperim și pământul din spirală cu frunze
acoperim și pământul din spirală cu frunze
permacultura14
și gata! Celebrăm și asteptăm primăvara!

Dacă sunteți curioși despre tehnica folosită (sheet-mulching sau lasagna-mulching)  puteți citi aici [en]. Despre proiectarea unei grădini folosind tehnici și modele de permacultură, recomand articolul de aici [en], un fragment din cartea Grădina Gaiei de Toby Hemenway.

Mai multe poze de la clacă puteți vedea aici.

 

3 thoughts on “Permacultură la grădinița Waldorf

  1. Foarte interesanta ideea cu staturile de carton peste rizomii de pir. Multumesc.Tuturor ne da de cap pirul, desi de curind am citit in Formula As despre beneficiile pirului in sanatate. Succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *